Bowenterapi/Bowen Therapy

Bowen

Bowenterapi en mjuk och mycket effektiv metod för smärtlindring, ökad rörlighet/minskad stelhet och ökad livskvalitet. Den upplevs ofta som mycket avslappnande och aktiverar kroppens självläkande mekanismer.

Metoden har sina rötter i osteopatin och akupunkturen. Den utvecklades av australiensaren Thomas Ambrose Bowen på 1950-talet och växer sig stadigt större runt om i världen.

Bowenmetoden har en justerande effekt utan att kotor manipuleras eller muskler masseras. Man arbetar med lätta rullningar över muskler, senor, bindväv och nerver.

Med hjälp av Bowenterapin stimuleras kroppen till självläkning. Snedställningar kan rätta till sig i ryggrad och leder, muskler slappna av, bindväv återfå sin elasticitet och cirkulationen förbättras Metoden är väldigt avslappnande och har visat mycket fina resultat vid såväl akuta, långvariga som stressrelaterade besvär. Dessa kan exempelvis vara:

– nackspärr, – axelbesvär, –  frozen shoulder,  -spänningar i käkarna, – huvudvärk, – sömnproblem, – stress, – utbrändhet, – trötthet, – ryggvärk, – ryggskott, – ischias, – knäproblem, – hallux valgus, – carpaltunnelsyndrom, – tennisarmbåge, – musarm, – idrottsskador, – sträckningar, – fibromyalgi,

– Med mera…

Bowenterapin är en kroppsterapi olik alla andra. En effektiv och korrigerande behandling för muskel- och ledbesvär, sport- och arbetsskador, luftvägsbesvär, allergier, magbesvär, huvudvärk, stressbesvär, generell avslappning m. m.
Det är en mjuk, korrigerande, balanserande, smärtreducerande, energigivande, stressreducerande och effektiv behandling som främjar kroppens läkningsförmåga. Fler och fler kiropraktorer, osteopater, zonterapeuter, massörer, sjukgymnaster m.fl. terapeuter världen över, väljer att använda Bowenterapin som främsta behandlingsmetod, eftersom den dels ger snabba och hållbara resultat och dels avlastar terapeuten. Bowenterapin utövas också av en del allmänläkare och kirurger. Operationer av t.ex. ryggar och käkar har i många fall kunnat undvikas helt efter 2-3 behandlingar med Bowenterapi.


Så fungerar terapin
Med tummar eller fingrar stimuleras specifika punkter på kroppen. Detta sker genom en slags rullning över främst muskler och senor. Rullningen startar en vibration genom kroppens vävnader, vilket i sin tur leder till förändringar. Blod- och lymf-flöde ökar, muskelspänningar och låsningar i leder släpper. Eftersom de flesta av punkterna ligger på samma ställe som akupunkturpunkterna påverkas även energi och meridiansystemet. Bowenterapin påverkar också nervfunktionerna positivt.

Besvär som kan behandlas
Bowenterapi påverkar alltid hela människan. Det är kroppen som avgör vad som händer efter en behandling. Därför finns det egentligen inga begränsningar för vilka symptom som kan förbättras eller försvinna helt.
Några exempel är idrottsskador, besvär med rygg, nacke, knän, fotleder, tennis- och golfarmbåge, frusen axel, magbesvär, migrän, njurbesvär och energibrist. Många kommer på Bowenbehandling för dess stress-reducerande och energigivande effekt. Bowenterapin passar människor i alla åldrar.

Så går behandlingen till
När terapeuten har stimulerat ett visst antal punkter lämnas klienten ifred en stund för att vila. Detta för att ge kroppen tid att svara på den stimulans den fått. Terapeuten återvänder och stimulerar fler punkter med jämna mellanrum. Ofta är 3-6 behandlingar med en veckas mellanrum tillräckligt för att få hållbara resultat, men det kan också krävas längre behandling. Vid akuta problem är det inte ovanligt att 1-2 behandlingar är tillräckligt. Det går för det mesta bra att behandla genom mjuk och ledig klädsel. Man kan kombinera Bowenterapin med andra kroppsterapier, men ofta är det en fördel att inte ge andra behandlingar samtidigt. Det går utmärkt att kombinera Bowenterapi med t.ex. homeopati, örtmedicin, näringsterapi samt olika former av fysiska aktivitet.

Terapins ursprung
Bowenterapin är utvecklad av Thomas Bowen, född 1916 i Geelong, Australien. Han arbetade som ung inom industrin, men hade också ett stort intresse för idrott och kroppsterapier. Så småningom utvecklade han sin egen behandlingsmetod som sedan blev kallad Bowenterapin. När han nått 40 års ålder drev han sin egen klinik på heltid. Tio år senare behandlade han, med hjälp av en assistent och en receptionist, 13 000 klienter per år. Bowen hade 6 lärlingar, under olika perioder, som efter hans död 1982 spred terapin runt om i världen.Behandling 55 min 700.-
Boka 3 behandlingar för 1.950.-
Läs gärna mer om Bowen på Akademien för Bowenterapi i Norden.
www.bowenterapi.com

www.bowenterapi.se – för terapeuter i hela landet.

www.youtube.com – sök på Bowen therapy

Reportage i Hemmets Journal 2017 (klicka på bilden för förstoring):

 

 

 

 

Artikel i tidningen Hälsa nr 8 2013 (klicka på bilden för förstoring):